> Kas ir pirts?

> Pirts tradīcijas pasaulē

> Ja esi izlēmis nopērties...

> Pirts procedūru iedarbība

> Pirts lietas

> Pirmā palīdzība

> Vairāk par alu

> Pirts kurināšana

> Ja esi nolēmis celt...

> Veselīgam dzīvesveidam

>> Tējas

>> Sulas

>> Ogas

>> Medus dzērieni

>> Šašliks

>> Vielas pārtikas produktos

> Ūdens procedūras

> Fitoterapija un aromterapija

> Skaistumam un veselībai

> ---separator---

> Ifrasarkano staru siltuma sauna

> Sieviete un pirts

> Pirts un sports

> Latvijas Pirts Savienība

Pirts lietas
Iebūvējamās pirtis
Pirts kubls
Interesantākie pirts piedāvājumi
Pirts projekti
Pirts būvniecība (guļbūve, koka karkass, frēzbaļķu pirts)

Anekdotes par pirts tēmu.
Karikatūras

Par konkursa atklāŠanu laicīgi paziŅosim!

Pirtslietas viesojas

Forums

Sludinājumi

Pieteikties uz e-jaunumiem

20.
augusts
2019
PADOMI

Veselīgam dzīvesveidam padomi šašlika pagatavošanai

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Gaļu sagriež gabaliņos, ievieto traukā marinēšanai. Gaļu sagriež gabaliņos pa 15-40 g.
  • Apber ar sāli, vai to nedara.
  • Apber ar melnajiem pipariem, vai to nedara.
  • Apber ar sāli, vai to nedara.
  • Pievieno sagrieztus dārza sīpolus, etiķi (vai citronu sulu, vīnu, tomātu mērci, kefīru, stipru melnās tējas uzlējumu, granātābolu sulu).
  • Ja lieto etiķi (labāk vīnogu etiķi), izvēlas 3% galda etiķi – 10 g uz 1 kg gaļas.
  • Trauku noslēdz un uz 2-3 stundām novieto vēsā vietā.
  • Cep uz karstām oglēm, bez liesmas, 15 minūtes, periodiski grozot iesmus.
  • Pie šašlika pasniedz sīpolus, sīpolu lokus, citronu, ceptus tomātus un baklažānus.
  • Gatavu šašliku var pārkaisīt ar kaltētām bārbeļu ogām, sasmalcinātiem diļļu, pētersīļu zaļumiem.
  • Var kā piedevu pasniegt tomātu mērci, dažāda stipruma kečupus, adžikas mērci.
  • Par labāko malku uzskata vīnogulāju koksni, balto akāciju koksni, dižskābardi, ozolu. Šim nolūkam izmanto tikai lapu koku malku.
  • Šašlika kvalitātes kritērijs ir ogļu daudzums un karstums.
  • Izmanto gatavas kokogles (parasti bērza), to kritērijs – tām jādeg gandrīz bez dūmiem, jārada liels karstums, un nedrīkst būt sveķi.
  • Cept uz skuju koku koksnes oglēm nevar, jo tas gaļai piedos sveķu piegaršu.
  • Cepšanas laikā gaļas iesmiem jābūt 4-5 cm virs oglēm.
  • Gaļa vai zivis jāizvēlas svaigas, „jaunas”, sulīgas.
  • Nav vēlams izvēlēties šašlikus jau gatavus, nezināmas izcelsmes, no sasaldētas gaļas. Šašliki no saldētas gaļas ir sīksti un bez garšas. Saldētai gaļai var parādīties piegarša, ko nevar nomākt ne ar ko. No saldētas gaļas vairāk iztek šķidrums.
  • Nepagatavo šašliku no tikko kauta dzīvnieka. Gaļai jānostāvas vairākas stundas. Senatnē bija paraža no medījuma gaļas pagatavot ēdienu tikai pēc pāris dienām. Medniekiem iesācējiem jāatceras, ka nepagatavo tikko nomedītu gaļu. Dažas stundas ļauj tai pastāvēt, jo pretējā gadījumā tā var būt sīksta.
  • Zivis tieši pretēji jāizvēlas pēc iespējas svaigākas, tikko ķertas.
  • Iesmus pirms cepšanas ieziež ar augu eļļu un sakarsē ne mazāk kā 5 min pirms gaļas uzlikšanas. Iesma karstums saraus gaļu, un tajā saglabāsies sulīgums.
  • Ja uz iesma cep veselu cāli, tas laiku pa laikam jāaplej ar taukiem.
  • Cepot sausu gaļu arī ieteicams pirms cepšanas apvārtīt taukos vai ietīt bekona šķēlītē.
  • Cept gaļu nav vēlam ilgāk nekā nepieciešams, jo tā paliks sausa.
  • Garšvielas gaļai pievieno, kamēr tā vēl silta. Uzreiz pēc cepšanas  virs gaļas gabaliņiem var uzlikt nedaudz sviestu.
  • Ja gaļas gabaliņi ir lieli, tos no sākuma cep pie lielāka karstuma, lai saglabātos sulīgums. Pēc tam turpina pie daudz zemākas temperatūras.
  • Gatavojot gaļu uz pannas vai režģa, tā jāapgriež ar lāpstiņu. Nevar apgriezt, iedurot ar dakšu. Kā piedevu šādai gaļai nepasniedz biezas mērces. Pasniedz majonēzi, sinepes, kečupu. Šāda gaļa ir jāapēd uzreiz pēc cepšanas, jo otrreiz atsildīta tā zaudē savas specifiskās garšas īpašības.
  • Pēc katras gaļas porcijas cepšanas iesmi ir rūpīgi jānotīra, jo palikušie mazie gaļas gabaliņi, cepot nākošos šašlikus, ātri piedeg un piedos nepatīkamu garšu un aromātu.
  • Cepot gaļa zaudē 35-38% šķidrumu. No 1 kg svaigas gaļas izdosies pagatavot 620-650 g ceptu šašliku.
  • Kā piedeva gaļas šašlikam ideāli noder sausais vīns. Nelieto stiprus alkoholiskos dzērienus, jo tie nomāc šašlika garšu. Vīnu pasniedz neatdzesētu, istabas temperatūras.
  • Lietojot  speciālos aizdedzināšanas šķidrumus, vēlams tos uzliet un nedaudz pagaidīt, lai tas labāk iesūcas, un tikai tad aizdedzināt.
  • Iesmus nenovieto pārāk cieši vienu pie otra, jo oglēm ir apgrūtināta skābekļa pieplūde, un tās vairāk dūmo.
  • Vienlaicīgi uz viena iesma salikt dažādas gaļas nav ieteicams. Cūkgaļa izcepas daudz ātrāk nekā teļa gaļa. Bet marinēt var vienlaicīgi dažādas gaļas.
  • Vienlaicīgi uz iesma neliek gaļu un dārzeņus, jo gaļa cepas daudz ilgāk. Dārzeņi pa to laiku apdeg un nav vairs baudāmi.
  • Eksotika. Šašliku var arī vārīt. Iemarinētu gaļu vāra. Pasniedz ar zaļumiem.




PIRTS KATALOGS, Pirtis, viesu mājas, atpūtas mājas, kempingi, pirtnieki

Pirts/atpūtas vietas PIEVIENOŠANA katalogam

Seko Pirtslietas.lv TWITTER.com

PIRTS BŪVNIECĪBA (GUļBŪVE, KOKA KARKASS, FRĒZBAļķU PIRTS)

Pirts kubli par
ražotāja cenām!

Pirts - saunas iebūvēšana mājā/dzīvoklī

www.zemnieks.info
(veselīgi lauku produkti no zemniekiem)

KAS/KUR/KAD arhīvs

 Jūsu reklāma poŗtālā tikai no 1Ls dienā >







Vai Jums būtu interese iestāties ''Pirts mīļotāju'' klubiņā?
 Ja tāds būtu, tad noteikti pievienotos.
 Nē, mani tas neinteresē.
 Vajadzīga papildus informācija.
Par mums Statistika