> Kas ir pirts?

> Pirts tradīcijas pasaulē

> Ja esi izlēmis nopērties...

> Pirts procedūru iedarbība

> Pirts lietas

> Pirmā palīdzība

> Vairāk par alu

> Pirts kurināšana

> Ja esi nolēmis celt...

> Veselīgam dzīvesveidam

>> Tējas

>> Sulas

>> Ogas

>> Medus dzērieni

>> Šašliks

>> Vielas pārtikas produktos

> Ūdens procedūras

> Fitoterapija un aromterapija

> Skaistumam un veselībai

> ---separator---

> Ifrasarkano staru siltuma sauna

> Sieviete un pirts

> Pirts un sports

> Latvijas Pirts Savienība

Pirts lietas
Iebūvējamās pirtis
Pirts kubls
Interesantākie pirts piedāvājumi
Pirts projekti
Pirts būvniecība (guļbūve, koka karkass, frēzbaļķu pirts)

Anekdotes par pirts tēmu.
Karikatūras

Par konkursa atklāŠanu laicīgi paziŅosim!

Pirtslietas viesojas

Forums

Sludinājumi

Pieteikties uz e-jaunumiem

20.
augusts
2019
ŠAšLIKS, KĀ RITUĀLS

Veselīga dzīvesveida šašliks, kā rituāls
Šašliks ir kā rituāls.

Šašliks ir austrumu ēdiens. Tā dzimtene ir Irāna, Irāka, Libāna, Kaukāzs... Kaut gan tā īsti nevarētu teikt, jo uz uguns pagatavota pārtika tika pielietota visās pasaules tautās. Tomēr, neskatoties uz vienkāršo pagatavošanas procedūru, šī maltīte parasti izvēršas par svētkiem. Gaļas cepšana uz iesmiem līdz XVIII gs. bija plaši izplatīta gan Eiropā, gan Āzijā. Amerikā populāri ir pagatavot gaļu uz režģīšiem nevis uz iesmiem. Eiropieši par šašliku dēvē jebkuru uz oglēm ceptu gaļu. Divus tūkstošus gadus pirms mūsu ēras, tagadējā Turcijas teritorijā, šašliku gatavoja no ziedojumu aitu gaļas. Tad šasliku pagatavoja, pievienojot olīveļļu un medu.

  • Šašliks ir nevis vienkārši cepta gaļa, bet rituāls. Un, kā jebkurš rituāls, notiek pēc noteiktiem noteikumiem.
  • Šašliku bieži uztver kā otro ēdienu. Tā tas nav, šašliks ir vienīgais ēdies (nav ne pirmo ēdienu, ne desertu).
  • Uz galda pasniedz tikai šašliku, svaigus tomātus, uz oglēm pagatavotus dārzeņus, zaļumus, sieru, garšvielas un sauso vīnu, alu. Svarīgi ir, lai nekas nenomāktu šašliku garšu. Nav jātērē laiks, lai pasniegtu dažādus salātus, zivju ikrus u. t. t.
  • Vīnu nepasniedz aukstu, bet istabas temperatūras. Sarkanos vīnus neatdzesē pat karstā laikā. Pie šaslika lietojot degvīnu un citus stiprinātus dzērienus, zudīs šašlika patiesā garša.
  • Lai katrs viesis gūtu baudu, šašlikam ir jābūt lielā daudzumā..
  • Kaloritāte 200 g šašlika – cūkas gaļas – 700 kkal, liellopu gaļas – 374 kkal, aitas gaļas – 409 kkal.
  • Cepot gaļa zaudē 35-38% šķidrumu. No 1 kg svaigas gaļas izdosies pagatavot 620-650 g ceptu šašliku.




PIRTS KATALOGS, Pirtis, viesu mājas, atpūtas mājas, kempingi, pirtnieki

Pirts/atpūtas vietas PIEVIENOŠANA katalogam

Seko Pirtslietas.lv TWITTER.com

PIRTS BŪVNIECĪBA (GUļBŪVE, KOKA KARKASS, FRĒZBAļķU PIRTS)

Pirts kubli par
ražotāja cenām!

Pirts - saunas iebūvēšana mājā/dzīvoklī

www.zemnieks.info
(veselīgi lauku produkti no zemniekiem)

KAS/KUR/KAD arhīvs

 Jūsu reklāma poŗtālā tikai no 1Ls dienā >







Vai Jums būtu interese iestāties ''Pirts mīļotāju'' klubiņā?
 Ja tāds būtu, tad noteikti pievienotos.
 Nē, mani tas neinteresē.
 Vajadzīga papildus informācija.
Par mums Statistika