Izdrukāts no: http://www.pirtslietas.lv/web/index.php?id=400352&printDocument=true
Datums: 22.11.2019 12:31
  • Sinepju uzlējums – ņem 2 ēdamk. sinepju graudus un apgrauzdē. Aplej ar 2 litriem verdoša ūdens. Nostādina 3-4 stundas. Izkāš. Pirms pēŗšanās pievieno ūdenim.
  • Mārrutku uzlējums – pagatavo ar rezervi ziemas periodam. 500 g mārrutku saknes un 2 citronus sasmalcina. Rūpīgi sajauc. Lieto 2 ēdamk. šī maisījuma uz 1.5 litriem ūdens. Nostādina 2-3 stundas, izkāš. Pirms pēršanās sajauc ar ūdeni.
  • Uzlējumu pagatavošanai izmanto pārpalikumus no maltītes pagatavošanas. Piemēram, sīpolu, ķiploku miziņas, diļļu saknītes. Kopējais kritērijs ir: nedrīkst būt iepuvuši un netīri, bet sakaltuši cik tīk.  Tāpat lieliski var izmantot dažādu koku lapas, skujas. Novārījuma tehnoloģijas ir dažādas. Piemēram, dažas stundas pirms pēršanās komponentus aplej ar verdošu ūdeni un trauku cieši noslēdz. Pirms lietošanas izkāš.
  • Kadiķu zariņu aromāts – pirms pēršanās dažus kadiķa zariņus aplej ar ūdeni un uzvāra, nostādina. Pērtuvē veidosies fantastisks aromāts.
  • Bērzu melnās piepes, čagas uzlējums – ievāc pavasarī pēc sulu tecināšanas laika. Labi glabājas pieliekamajā. Sīki sasmalcina un aplej ar verdošu ūdeni, nostādina. Lieliski palīdz ādas un plaušu saslimšanu gadījumos. Mazina ādas izsitumus.