Izdrukāts no: http://www.pirtslietas.lv/web/index.php?id=400251&printDocument=true Datums: 15.12.2019 21:31 | ||
E hipovitaminoze var attīstīties pēc smagām fiziskām slodzēm. Muskuļaudos strauji samazinās miozīns, glikogēns, kālijs, magnijs, fosfors, kreatīns. Šādos gadījumos sajūtams muskuļu vājums. E vitamīna deficīts sievietēm var veicināt spontānos abortus, endokrīnās un nervu sistēmas darbības traucējumus. Deficīta gadījumā novērojami šādi simptomi: mazinās redzes asums, pirmslaicīga ādas novecošanās, cilvēks ātrāk nogurst, pastiprināta nervozitāte un izklaidība. Bieži novērojami gremošanas trakta iekaisumi. Palielinās risks iegūt sirds asinsvadu sistēmas slimības un neauglību. Potences un spermatoģenēzes traucējumu gadījumā ārsti mēdz nozīmēt diennakts devu 10-300 mg, 1 mēnesi. Pēc 2-4 nedēļu vitamīna lietošanas sajūt jaunu spēku pieplūdumu, palielinās seksuālā aktivitāte. Īpaši labvēlīgi E vitamīns iedarbojas uz pusmūža vecuma cilvēkiem, jo ne velti vitamīnu dēvē par ilgdzīvošanas eleksīru. Vitamīna iedarbību var pastiprināti lietojot vienlaicīgi kopā ar A un C vitamīniem. E vitamīns ir samērā noturīgs. Tas nenoārdās ne skābju iedarbībā, ne vārot ( iztur sasildīšanu līdz 2000o C). E vitamīnu satur augu valsts produkti. Ar to bagātas ir nerafinētas augu eļļas: sojas, olīvju, kokvilnas, saulespuķu, zemes riekstu, kukurūzas un smilšērkšķu. Ļoti daudz ir tieši saulespuķu un olīvju eļļas sastāvākā arī graudaugu un zirņu izdiedzētajos asnos. Dārzeņos ir sparžas kāpostos, tomātos, salātos, zaļos zirņos, spinātos, pētersīļos, zaļajos saldajos piparos, riekstos, mežrozīšu sēklās. E vitamīnu nedaudz satur arī: gaļa, tauki, olas, piens, liellopu aknas. Aptiekā ir nopērkams arī sintētiskā E vitamīna šķidums eļļā. Rupjā maize satur 4 reizes vairāk vitamīnu nekā baltā maize. Tautā mēdz rupjo maizi dēvēt par mīestības maizi Diennakts devas:
|