Pirms augu uzlējumu vai novārījumu gatavošanas ieteicams painteresēties, kā pareizi to darīt, lai pagatavošanas procesā nezustu ārstniecisko vielu īpašības. Veidojot ārstniecisko augu maisījumus, ņem līdzīgās devās augus ar antiseptiskām, atkrēpojošām, tonizējošām, nomierinošām un sviedrējošām īpašībām. Parasti lieto 70 -100 g koncentrēta uz 3 - 4 litriem silta ūdens. Svarīgi ir nepārdozēt, jo tad, lejot uz akmeņiem, radīsies deguma smaka. Lai, uzlejot novārījumu uz akmeņiem, neveidotos deguma smaka un aromāts vienmērīgi izplatītos pirtī, vispirms uzlej tīru ūdeni, tad maisījumu. Tā dara vairākas reizes atkarībā no vēlamās tvaika koncentrācijas.
Kā aromatizēt tvaiku?
- Priedes, egles, ceriņu vai eikalipta zarus iemērc karstā ūdenī slegtā traukā uz 8 - 12 minūtēm. Pēc tam novieto uz pirts augšējās lāvas, bet ar uzlējumu apsmidzina pirts sienas. Jau pēc 1 - 2 minūtēm būs jūtams aromāts.
- Uz lāvām nelielā daudzumā izkaisa sausas upeņu, salvijas un eikalipta lapas. Kad lapas samirks, veidosies patīkams aromāts. Var arī pirts slotu samērcēt ūdenī ar novārījumu un izsmidzināt uz pirts sienām.
- Aptiekā pirktās tinktūras uz spirta bāzes lieto, ņemot 12,5 g preparāta, atšķaida 2,5 litros karsta ūdens, nostādina 20 minūtes, lai izgarotu spirta tvaiki.
Lai pārliecinātos par aromāta iedarbību tieši uz jūsu organismu, nepieciešams vismaz piecu pirts apmeklējumu laikā lietot vienu un to pašu aromātu vai aromātu buķeti. Pēc tam var mēģināt citu. Ja vēlaties viena apmeklejuma laikā degustēt vairākus aromātus, var rīkoties šādi: °No sākuma izmēģiniet skuju tvaika aromātu. Pēc tam atpūšaties. Izvēdiniet pirti. Tad pagatavojiet nākamo aromātu. Tā var darīt 3-4 reizes.
|